چاپ

 

کاتانا - روح سامورایی های ژاپن

 

کاتانا اصولا برای بریدن اجزا بدن طراحی شده تا زخمی کردن دشمن، به همین دلیل هر تیغه آن به شکل خاصی طراحی شده‌است تا قدرت برندگی آن هر چه بیشتر اثرگذار باشد. نام معروف ترین سازندگان شمشیر کاتانا در جهان:

 

1 - ماسامونه

2 - هاتوری هانزو

3 - موراماسا

4 - آماکونی

5 - مونه چیکا

 

بیشتر کاتاناها در حدود 107 سانتیمتر هستند (این اندازه از نوک شمشیر تا انتهای دسته می باشد)، تیغه کاتانا معمولا بین 66 تا 71 سانتیمتر است و این باعث می شد که تسوکا در حدود 36 سانتیمترباشد ، بسیار کوتاه تر از دسته تاچی و نوداچی. کاتانا در یک سایا (غلاف) حمل می شد و در کمربند سامورایی (کاکو اوبی) قرار می گرفت. در اصل، آنها کاتانا را طوری حمل می کردند که تیغه رو به پایین قرار بگیرد. این آسان ترین راه برای یک سامورایی زره پوش بود که این شمشیر بلند را حمل کند. اندازه یوروی (زره سامورایی) باعث شده بود که کشیدن شمشیر از هر نقطه دیگر بدن با مشکل مواجه شود. هنگامی که سامورایی زره به تن نداشت، او شمشیر را طوری حمل می کرد که تیغه آن رو به بالا باشد، این امر باعث می شد که او بتواند در یک حرکت سریع، شمشیر را بیرون کشیده و در زوایای مختلف برش اجرا کند. برای تمرین در دوجوها آنها به جای استفاده از کاتانا از بوکوتو یا بوکن استفاده می کردند تا خطر وارد کردن ضربات مرگ آور را به هم کمتر کنند. بعد ها شینای هم توسعه یافت و مورد استفاده قرار گرفت. کاتانا ارزش زیادی حتی خارج از منطقه جنگ داشت. سامورایی ها هیچ وقت بدون کاتانا نبودند. کاتانا سمبل درجه آنها به عنوان جنگجو، پیروی از کد بوشیدو، و اطاعت و وفاداری کامل نسبت به ارباب آنها بود. دریافت کردن چنین شمشیری از ارباب یا حتی یکی از متحدان، افتخار بسیار بالایی به شمار می رفت.

 

کاتانا شمشیر سامورایی

 

شرح مراحل ساخت کاتانا به صورت مختصر در زیر آمده است:

 

1 - چکش کاری

تیغه شمشیر از چکش کاری فولاد داغ با درصد خلوص بالا شکل می گیرد. چکش کاری توسط ضربات مساوی به نقاط مختلف با قدرت مساوی به فلز گداخته می شود و باعث می شود شمشیر بدست آمده در نهایت دارای قدرت یکسان و یکنواخت باشد.

 

 

2 - صفحه تراشی و شکل دهی

در این مرحله قطر شمشیر مورد شکل دهی قرار می گیرد در این مرحله بعد از نیمه سرد شدن و نیم بند شدن تیغه شمشیر به صورت صاف شکل می گیرد.

 

 

3 - پوشش دادن تیغه شمشیر با رس

یک نوع خاک رس ویژه که با آب مخلوط می شود و به صورت گل رس در می آید توسط کار دست روی تیغه شمشیر بکار برده می شود. یک لایه نازک روی لبه تیغه و یک لایه کلفت و ضخیم روی باقیمانده تیغه از این رس ویژه بکار برده می شود و باعث می شود لبه تیغه تیز و پشت نرم شود. این قسمت بخش مهمی از عملیات است. تیغه شمشیر پوشیده شده با رس در یک دمای ویژه (بالا 750 درجه سانتی گراد، پایین 850 درجه سانتی گراد) گرم می شود و سپس در حوض آب سریع خنک می شود. شکل خمیده گی شمشیر و تیزی و انحنای آن به این مرحله بستگی دارد.

 

 

4 - اندازه شمشیر

در این مرحله تنظیم و تست انحنای تیغه و نوک شمشیر همچنین اندازه و نقط بالانس و زیبا سازی شمشیر صورت می گیرد.

 

 

5 - پولیش کاری

در این مرحله کار بروی تیغه شمشیر می باشد با دقت بالایی به جلا دادن و پولیش کاری تیغه شمشیر پرداخته می شود. این کار باعث براق و زیبا شدن تیغه می شود.

 

 

6 - سایا

از این مرحله به بعد به ساختن بقیه اجزای کاتانا می پردازیم. در این مرحله سایا یا همان غلاف شمشیر که تشکیل شده از دو تکه چوب با ضخامتی معین، ارتفاع مساوی و انحنای مطابق با انحنای شمشیر ساخته می شود. این دو نیمه چوب توسط یک نوع پارچه ضخیم کتانی همراه با یک لاک پوشیده خواهند شد.

 

 

7 - دسته شمشیر

دسته شمشیر توسط دو قطعه چوب سخت به صورت بسیار فشرده که شمشیر درون آن قرار می گیرد ساخته می شود و شامل چیزهای تزیینی مثل (منوکی) تزیین می شود.ابتدا و انتهای دسته کاتانا با فوچی و کاشیرا تزئین شده که البته کاربرد زیادی هم در نگهداری دسته شمشیر و بند دسته دارد.

 

 

8 – ساگئو

ساگئو همان بند غلاف شمشیر است که به وسیله آن کاتانا در کمر قرار می گیرد و به کمر محکم بسته می شود. ساگئو معمولا از رشته های کتان و یا ابریشم با کیفیت بسیار بالا بافته می شود و در بعضی مواقع از رشته های سیمی نیز استفاده می شود.

 

 

9 - مونتاژ

این آخرین مرحله از ساختن کاتانا می باشد که به سوار کردن قطعات و بخش هایی که در مراحل قبل ساخته شده است می پردازد. برای محکم کردن انتهای تیغه در دسته از میخ از جنس بامبو به نام (مکوگی) استفاده می شود. همان طور که در ابتدا اشاره شده است مراحل ساختن کاتانا در اینجا به اختصار آمده است. هر مرحله نیاز به تخصص و معرفت و شناخته کامل دارد، که اساتید این پیشه پس از سال ها تلاش به این درک رسیده اند.

 

کاتانا شمشیر سامورایی

 

این شمشیرهای زیبای ژاپنی است از قرن ۱۳میلادی مورد استفاده سامورایی‌های ژاپن بوده‌ است. لغت «کتانا» در زبان ژاپنی باستان به معنی «شمشیر» است. از ویژگیهای بارز کتانا شکل زیبای آن و استحکام خارق العاده‌اش است. در طول تاریخ شکل آن تغیرات مختصری یافته ولی اصول پایه آن همچنان بدون تغیر مانده‌ است. از جمله ویژگی‌های کتانا می‌توان به شکل منحنی تیغه آن اشاره کرد. همچنین یک طرف شمشیر (لبه خارجی آن) بسیار تیز است و اصولا قسمت عقب سطح شمشیر از قسمت تیز و برنده آن ضخیم تر که به (موتوهابا) معروف است. اگر زمانیکه در حالت طبیعی ایستاده اید به دست خود (از بالای بازو تا انتهای دست) نگاه کنید می بینید که دست شما قوسی طبیعی و به شکل همان قوس شمشیر ژاپنی دارد. "ته" در زبان ژاپنی به معنای "دست" است و ته کاتانا شاید معنی "دست با قوس کاتانا شکل" را داشته باشد.

 

کاتانا شمشیر سامورایی

 


برای اینکه به میزان اهمیت "ته کاتانا" پی ببرید آزمایش ساده ای وجود دارد. این آزمایش هرچه تمرین بیشتری داشته باشید تاثیر جالب تری خواهد داشت. روبروی شخص دیگری با فاصله یک دست باز بایستید. دست خود را به سمت او دراز کنید، بطوریکه کف دست شما به سمت بالا باشد. حال پشت دست خود را برروی شانه او قرار دهید. در این حالت سعی کنید دست شما در حالت "ته کاتانا" باشد، یعنی قوس طبیعی را داشته باشد. آرام و متمرکز باشید. از شخص مقابل بخواهید سعی کند با کف دو دستش برروی دست شما در قسمت آرنج به سمت پایین فشار بیاورد و سعی کند دست شما را خم کند. اصلا سعی نکنید با او مقابله کنید، بگذارید جریان انرژی خودش مقاومت لازم را ایجاد کند. فقط تمرکز داشته باشید و به چرخش انرژی در بدن فکر کنید و خروج آن از دستهایتان را حس کنید. خواهید دید که شخص مقابل برای خم کردن دستتان باید از نیروی زیادی استفاده کند، که در موارد بسیاری قادر به اینکار نخواهد بود. با توجه به اینکه دست شما بر روی شانه شخص مقابل قرار دارد، هر چه فشار بیشتری روی دست شما وارد کند این نیرو از طریق دست شما به شانه وی منتقل خواهد شد. هر چه شما تمرین بیشتری داشته باشید و کنترل بیشتری بر این جریان انرژی داشته باشید، تاثیر مفهوم "ته کاتانا" بیشتر آشکار خواهد شد. این تمرین به قابلیتهای فیزیکی شما ارتباط زیادی ندارد.